13 February 2009

tutorial ----> border

ni ada tutorial mcm mana nak ubah border kat blog tu. aku baru je ubah. border tu ala-ala dotted style gitu. setakat yang aku tahu, border ni ada beberapa style:

border-style: dotted;
border-style: dashed;
border-style: double;
border-style: solid;

mungkin ada lagi kut. tapi yang ini aje lah yang aku tau. mahap ler. ni bukan bidang aku IT ni semua. saja tiba-tiba nak minat pulak dengan menda alah ni bagai. bidang aku ni bidang kira-kira, main dengan figure. macam mana dah tua-tua ni buleh terminat dengan bahasa2 IT ni ha?????? dush!

haip! alih cerita. bebel la. so, macam mana nak buat??? macam biasa..buka dulu html code tu..pastu cari coding

#sidebar-wrapper {


then, korang tambah la bawah nya tu..

border-style: dotted;

ni kalau nak borders tu dotted la..kalau nak dashed..tukar dashed..

dah siap! sonang kan?

14 comments:

  1. huhuhu...emm informatif..haruss kalau nk try pasni kena buke tutorial yongs..ehe

    ReplyDelete
  2. cikgu cikgu
    me kasih yerk cikgu
    ilmu2 cikgu amat berguna dan dah anak murid praktise...sat lagi nak try buat border plak cam ko yong...

    ReplyDelete
  3. alahai yong weiii....
    macam dgr plak suara ati kawe !!!!

    baru las week tgk blog yong ade border setiap row
    nak tanya
    tp lupo

    alih² ari ni tok guru dah kasi tutorial
    veri usefull !!!!

    nanti kawe nak buat...

    nak tanya lagi satu...dia leh tukar² kaler x border ni..?
    atau dia ikut kaler header tittle tu...???



    memang tabik le kat tok guru ni
    sebelum kasi tutorial
    try test kat blog sdiri dulu...!!


    and, as usual...akan ku link kan entry ni

    bukan apa...slalu nye ada je yg suh ajar kan...
    so, kalau link kan entry ni
    senang suh depa trus refer pd ur blog...!

    leh kan....i link kan urs tutorial nih ?

    ReplyDelete
  4. tima kasih yong....
    den byk dh blaja kat cni...

    ReplyDelete
  5. yong..ko ni mmg rajin betul study laa... akak ni maleh...bila ada dpn mata barula sibuk try..kira nak kena suap aje..cari nya tak mau...hehehe...

    anyway TQVM yong for the info.... kita ni samalah.. masa belajar buat kira-kira..la ni sibuk suka bidang yg takde kena mengena... nak buek camno kan??? huhu...

    ReplyDelete
  6. time kasih cikgu! try buat tadi, tp tak jd la..cikgu tlg le anak murid mu ini!

    ReplyDelete
  7. YES yong..menjadi..mcm2 akak godek..sampaikan border keliling gambo & header pun akak buat color lain.. hihihi..memandai je tambah coding... janji letak tmpt yg betul kan.. ko mmg pencetus idea... :D sayang kat ko ni..

    ps: yong.. kalau kita nak add font lain ko rasa blh tak?? akak ni mulala jauh berimaginasi.. rasa cam nak pakai handwriting punya font je kat blog.. kalau dpt tu cantek sgt yong!!! kalau dpt godek kat mana2 YM akak website..nanti akak try godek..

    ReplyDelete
  8. kami ada menjual baby tight, legging, sock and kids outfit
    sila layari http://www.mamalyna-eshops.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. yong, aku respek ngna ko ..sebab ko jenis tak kedekut ilmu..semua yg ko tau semua ko share...bukannye ape aku ade la kawan tu...die tu ade berkire2 sikit nak ajar org...tapi bile time die nak tau kemain lain dok push2 kite tanye...aku tak suke org camni....cam ko aku suke, sebab low profile dan yg paling penting tak kedekut......

    blog ko mmg cantek!!!

    ReplyDelete
  10. setiap kali masuk blog yong ni mesti ada je yang baru......macam-macam hehehhe

    siap wat tutorial lagi tu...

    ReplyDelete
  11. yong.. awk ni mmg tak kedekut la.. byk ilmu dpt dr blog awk nih.. rajin yong gi godek segala2 tuh... tetibe jadik terer lak coding2 bagai nih ek..
    betul kata aimi tuh.. sy teringin gak tukat font kat tajuk entry tuh.. ala kalo kat blog yong nih yang kat kaler pink tuh.. kiter try gak godek2 kat coding tp tak jadik laa.. buta it tul la sy nih.. muheheheee...

    ReplyDelete
  12. tq byk ilmu dapat... salam singgah

    ReplyDelete