13 February 2009

Tutorial : 'background'

kalau korang berminat nak buh gambar sendiri as a background utk blog korang,ni ada 'sekelumit' tutorial yg aku sediakan.

harap korang faham lah ye... :)


Step 1 : 'right click' kat gambar yg korang minat tu. pilih 'properties'


Step 2
: ha, nampak tak..ada url (link) gambar tu????


Step 3
: 'Copy' url (link) gambar tersebut.


Step 4
: Pergi ke 'Customize' (kat belah atas kanan blog anda)

Step 5 : Pergi ke 'Edit HTML'


Step 6
: Korang 'Paste' kan link url tadi tu kat sini (sila lihat gambar di bawah!)


Step 7
: Kemudian jangan lupa 'save' ye.. :)


okeh!
dah..
siap!!!!!


11 comments:

  1. yong...another ilmu yg ko curahkan..
    thanks yong....
    semoga di berkati ilmu yg ko curahkan nie...

    i likee lerrrrrr

    ReplyDelete
  2. re : buat yong jgn tak buat...nak nengok plak muke ko.....zana nie sib baik ler kat opis..kalu kat umah mau bersepai korang nengok muke zana he he he

    ReplyDelete
  3. wah ilmu yg bagus.. nak cuba gak.. time kasih yong

    ReplyDelete
  4. yong ni bagus...tak kedekut ilmu....

    ReplyDelete
  5. Ooo... b/grd mcm blog Yong nie? akak tertanyeX2 gaks.. nanti-lah akak cuba!
    psst: akak tgh kemaruk facebook laa nie Yong... `jumpe' memberX2 lama! best wooo...

    ReplyDelete
  6. yong dari dulu mmg baik hati kongsi ilmu bab2 ni..tima kasih ye..nanti nk try gak ar..

    ReplyDelete
  7. CAYALAH yONG
    sUATU iNFO YANG AMAT BERGUNA UTK DIKONGSI BERSAMA....
    nak belajar PHOTOSHOP ni memang mahai taw
    2 ari kelas jek dah mencecah RM700. So dengan adanya Cikgu yang baim hati ni pelajarilah ilmu ini dengan sebaiknya. Moga allah memberikan ganjaran pada cikgu Yong ni ....amin

    ReplyDelete
  8. chewah yong, jadi cikgu blog plak ye .. saya guna different method tapi hasil tetap sama gitu:)

    ReplyDelete
  9. yong nie mmg sesuai jadi sifu...thanks sudi kongsi ilmu dgn kwn2...kena try nie bila free2 nanti..

    ReplyDelete
  10. terima kasih yong..nanti boleh cuba.

    ReplyDelete
  11. yong, kalau kita tukar background tu, semua kita punya link kat sebelah sidebar + gambar2 hilang tak.. risau la akak

    ReplyDelete