29 January 2012

# Sambal tumis bilis

masak yang paling mudah kalau malas sangat nak masak. makan dengan nasi panas dan letak kicap. wow! heeee. ini dia sambal tumis ikan bilis. kalau masak selalu ikut cara mak.

ye lah, membesar dengan masakan mak sendiri. mak lah idolanya kan.




buat makan dengan nasi lemak. lagi lah ngam kan. cicah dengan ubi rebus, lagi tak terkata. atau lempeng tepung pun boleh.
meh la nak share resepi. mudah. ini ikut versi mak lah kan. lain orang lain caranya.
  • bawang besar yang dipotong hiris
  • cili kering yang dikisar dengan bawang besar dan ikan bilis
  • ikan bilis
  • petai
  • sedikit gula, garam
  • sedikt air asam
Goreng bawang hirisan tu. dah naik wangi masukkan bahan yang dikisar tu. masak cili sampai betul2 masak. kalau cili tak masak, nanti sakit perut. heeeee. masukkan pula ikan bilis dan petai. tambah sedikit air. masak lagi sampai lah betul2 agak pekat sedikit (ini terpulang lah. kalau suka sambal cair2 atau pekat sikit). letak garam, gula sedikit dan air asam sedikit.
dah siap. cer cicah dengan roti canai segera tu. sedap! :p

2 comments:

  1. mmg meleleh tgk sambal nih.. mkn ngan nasi putih ngan kicap mmg sgt mabeles okay..

    ReplyDelete
  2. nampak sedap sambal ikan bilis tu..makan dgn nasi panas2 mmg sedap

    ReplyDelete