30 May 2008

Layannnn

ha kali ni kita layan video lak ye..tgk la ha budak tecik ni..dalam keta..
video yg satu lagik ni..masa tgh syok main bedak..amboi ingat omak ekau ni tokei bodak ko???
masa ni ibu tak de..chem tggl ngan babahnya.ha jadik macam ni lah...hikhikhikhik

video

yahooo...


*gambar di atas tiada kena mengena dgn ini entry....den sjo yo..

wah..wah..aku cuti hari ni..ada byk cuti ganti yang terambil lagik...dgn cuti sukan nye..cuti konvo nye...kang simpan lelama lak semester depan expired lak...rugi..rugi....so hari ni keje aku 'melepak' dgn chem la...wah..wah..selasa depan baru naik keje semula. malam ni babah ajak lik seremban ...nak 'melepak' kat sana pulak. ado banyak nak kenduri minggu ni pun..cuti sekolah kan. tapi kan,bila cuti duk umah kan , mmg mcm tak reti lak nak wat menda. cam rasa panjangnya masa. hahaha pelik sgguh...



*wah..gmbr kat atas tu tgk le bila chem dapat mengaler...gaya cam pro dah..alih2 kertas tu digulung2ya wat teropong!!!

26 May 2008

kakak...kakak...

wah...malam tadi kali kedua chem buat lagik...bila takut..tunjuk2 kat pintu rumah...wah, nampak apa tu kakak?? takut nye ibu.....tapi bila tanya dia nampak apa...dia tak nak ckp...dia hanya tunjuk...takut..takut....

agak2nya la apa la yg dia nampak tu.....

24 May 2008

Alhamdulillah...

syukur...segalanya berakhir dgn baik...{untuk sementara waktu ni je la..bulan 8 ni struggle lagik...uargh!!!!!} Segala jerih2...balik lmbt..stayback sampai 1, 2 pagi..tak sia2....alhamdullilah dgn auditor punya findings. no NCR okeh! pertama kali menghadapi ISO..dan pertama kali di audit..

Pengalaman mmg best! walau penat, tapi berbaloi..berbayar...thanks pada unit Q...kerjasama semua...penglaman mengetuai unit kualiti, mmg jerih sgt la...nak mula dari kosong tu yg payah..nak ubah segalanya...dari A to Z. pergh!! dgn kepala yang berbagai2...dgn ragam manusia yang berbagai2....dugaan..dugaan...

tapi tak pe...langkah pertama dah lepas...kini tggu kedatangan SIRIM pula...wa...lariiiiii cabutssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

23 May 2008

Tutorial 1 - Photoshop

ni ada sket tutorial..khas atas permintaan kak mimi..akak, yong harap tutorial ni dapat membantu ye....ok,
Step 1 : mcm gmbr kat atas tu. Open file gambar yang dikehendaki.

Step 2: Pergi ke pallete belah kiri bawah tu, right-click pada layer tu (seperti dalam gambar di atas). click, Duplicate Layer.

Step 3 : so, ia akan ada dua layer. Seperti gambar di atas.

Step 4 : Then. Pergi Image - Adjustments - Desaturate

Step 5 : Dan hasilnya ia jadik seperti gambar di atas. Gambar hitam putih.

Step 6 : Then kita select area mana yang kita nak colorkan. Untuk tu, pergi ke pallete yang ada di sebelah kanan tu, pilih Polygonal Lasso Tool. Yong suka guna jenis ni pasal senang sket. Masa select tu, select betul2 lah..supaya hasilnya nampak real...macam yang yong buat ni agak comot sket la...hikhikhik

Step 7 : bila dah select (refer pada gambar Step 6 tadi), Pergi ke Edit - Cut. kita cut area yang kita select tadik. Dan hasilnya adalah seperti gambar di atas.

* anda boleh klik pada gambar-gambar di atas, utk dapatkan saiz besar...
Okeh,,,kak mimi dan lain2..harap2 tutorial ni dapat membantu ye....actually ia ada byk cara..guna History Brush pun boleh...tapi pada yong ini yang mudah sket..ok, kalau ada apa2 lagik..roger2 okeh!!! hikhikhikhik

18 May 2008

syok dan debarnyeeee...





* gambar ini tiada kaitan ngan citer ini...saje je tepek..*
wah..mlm tadi layan af..tu dia lima bebudak yang masuk ke final...wah...i like Toi !!! auw....
cian stanly..tak de rezeki la dik...agak2nye sapa la juara kali nih kan???? unexpected la thn nih...
Wah...aku baru pas kemas umah...basuh baju..byk yng tertunggak nye...time ni le aku leh ngemas..sebelum dua beranak itu bangun...hikhikhik. sat lagik nak lik seremban. ado kenduri ha.

wah nak citer sket pasal gathering semalam. gambar2 lum hapdet lagik..tak larat nak edit. byk bona. silap2 mau seminggu nanti baru up. hikhikhik. semalam mmg enjoy la..anak enjoy, mak budak pun enjoy! mcm2 le aktivitiesnya. colouring la...sesi bercerita la..deco cupcakes la...shoot sana..shoot sini...aku mmg tak larat la nakngejar chem..mentang2 kawasan luas..kengakawan ramai..bolayannya aku nih..wahhhhhh sib baik ada babahnya sekali..aku melepak je la...huahauaha.
actually gathering ni utk mommies geng2 fotopages. time ni la baru dpt bersua muka..b4 nih tgk2 gmbr2 je ha...but u all mmmg sporting la. sukerrrrrr!!!

prog abis jam 12 gitu..pas ngemas2...amik2 gmbr2, kitorang pun chow chin chow..wah..baru rasa letihnya badan..{aik lepak pun letih ka????}. singgah umah MIL kat sg besi. tul2 ngam lunch time. wah..makan sekalik la nampaknya!!!! sukeeeeee. mak kalau msk mmg besh! pas makan,lepak jap..pastu plan nak baring2 jek..ingat dlm kul 4 nak gerak lik..pasal plan nak gi tgk umah..alih2 terlelap...sampai jam 5 ha. hikhikhk. punyalah lotih eh..penangan ngejar chem la nih..hahahaha. btw..mmg enjoy la semalam....

{ wahhhhh hari ni dah hari ahad.....lagik 3 hari weh..nak kono audit...kalau dapat NCR, jgn salah saya puan!!!!!! beratnya tugas kena jaga kualiti ni..dan esok..cuti wesak..aku dtg kerja gak weh...dasat..dasat..kalaulah leh claim OT, kayo dah den..muahahah boleh gitu???????}

14 May 2008

Fotokids Gathering

wah.. lagik 2 hari...tak sabar rasanya..nak gather2 kat Fotokids sabtu nih....baju Chempaka pun dah beli dah..pakat nak boria reramai...gagah la aku gi Mines tadi cari baju n seluar yg sama..
...Sabtu ni ada sesi Fotokids....bersama member2 fotopages..kerjasama photographer otai2 nyer...dgn team Pa&Ma, Karangkraf...heheh kalau glamer,leh ler bebudak nih masuk magazine....cheh, maknya yg 'ober' dan ghairah gitu!
Fotokids ni nanti berlangsung kat Taman tasik Titiwangsa...jam 8pagi - 11 pagi...free..tak yah bayar apa2..tu yang den paling suka tu..cuma ada pot luck...bawak makanan..makan reramai...
hope enjoy la nanti!!!!

12 May 2008

now, i feel...



emm...ada feel sket la hari ni...feel cedih punya...editing pun cedih semacam jek..
hidup ni pun kalau tak de masalah,tak syok jugak kan???
but, i need to be strong...gotta be tough! elehhhhh
no crying..kerna once you cry,it's hard to stop! ahaks!
iye..mmg kena strong...
rasa macam nak kembali kpd zaman kanak2 dulu lah..
dunia yang penuh dgn kegirangan..tanpa permasalahn yang terlampau..hikhikhik
aku rasa macam nak melompat..tinggi-tinggi..biar dapat gapai apa
jua yang aku inginkan..
tapi aku perlu ingat, yang aku perlu bersyukur..atas segalanya..
dan aku perlu hadapi segala 'dalang-dalang' yang sengaja
menimpa kepala otak aku ni....
doakan aku ye!!!!!

*You can have everything in life that you want if you will just help enough other people get what they want.

10 May 2008

Happy Mother's Day




Salam buat semua...salam hari ibu buat semua ibu-ibu...bakal-bakal ibu juga...
Salam hari ibu ini untuk Mama...thanks mama,for everything..thanks for all the moments you've guided me...n i really love you so much....
Untuk my MIL...mak...thanks..for all everything..mak, mmg sempoi lah...cayalah... love you too..
..dan juga untuk semua kawan2 fp...happy mother's day...enjoy la dgn status kita sebagai ibu....yeah!!!!



dan ni award dari fliffy..sempena hari ibu...thanks...dan yong nak dedicate kannya untuk semua....semoga kita semua menjadi ibu yang terbaik buat anak-anak kita..Happy Mothers Day!!!!

07 May 2008

hari ini sgguh buhsan tau!!

...macam biasa..pergi kerja..balik rumah..pergi kerja..balik rumah...tetiba rasa bosan yang amat sangatttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!! apa tanda nya tu yek??????

Chem sekarang makin manja sgt la..sket2 nangis..sket2 nangis....pastu hari2 gaduh ngan chem, berebut nak tgk tv..dia nak tgk kartun..ibu nak tgk bella....ngeh..ngeh..ngeh....tak patut tul la ibunya ni kan....ibu siapa la tu...................

05 May 2008

National Scrapbooking Day....

kalau nak tau..ha ni dia yang ibu chempaka sibuk2 sgt last week...pulun scrapping...hahahaha lik-lik je dari genting, terus jek pulun....melampau sgguh kan??????


ni antara pic yg telah di scrap kan..den main lotak yo..ikut suko hati...chnatek ke tak chantek ke den tak kisah...janji puas..puas tau..kalau tak caya try lah...

ni semua natra LO bagi beberpa challenges yg yong join...ada gak yg tak sempat join...


dan ini..LO yang berjaya menang....walahhhhhhhhhhhhh thanks semua!!!

* kredit nanti yong buat jap lagik..nak layan bella jap...

04 May 2008

cuti-cuti malaysia...


wah...rasa bestnya. khamis, jumaat, sabtu & ahad..CUTI! bergasak tul aku. hikhikhikhik...
jumaat & sabtu turun genting. overnight kat kat sana. tido kat Theme Park. Tak sompek nak book First World. Peak season kan.... wah..tersangat la enjoynya kat sana.....
{untuk cerita dan gambar2 aku update kat fotopages aku..tapi lum siap lagik..}

minggu ni gak aku 'addicted' join challenges kat Loverscrap Forum..made in Malaysia tau..bukan omputih punya..best! sempena Nasional Scrapbooking Day ni ada mcm2 challenges...pada aku scrapping boleh release kan tension kita. biar tak chantek pada mata org lain, tapi chantek pada mata kita sendirik...hahahaha jadik lah kan...

dan sekarang nih..aku ada kat seremban..umah mama..saja balik2 kejap..rindu lak nak merasa makanan mama aku...

dan esok pagi..aku ada presentation..related dgn hari pelancaran kualiti ISO...uwaaaaaaa slide aku tak buat lagik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
{ tu la..main lagik...scrap la...genting la.....muakakakakakakakakakak sila gelakkan aku!!!}

01 May 2008

our 3rd anniversary


alhamdulillah...segala berjalan dgn lancar. 30 april..genap 3 tahun kami bersama..susah senang,gumbira sedih, kami bersama..
Semoga ikatan ini berkekalan ke akhir hayat kami....abang, thanks for everything..kerana melayani segala karenah 'awek' mu ini..hikhikhik...love youuuuuuuuu!!!!!!!

* and thanks for hadiah tu...shhhhh rahsia..hahahahaha